Valitsin seurantani kohteeksi Internetin Discogs-äänitallennetietokannan, joka sijaitsee osoitteessa
http://www.discogs.com

Seuraavassa vapaa käännös osoitteesta
http://help.discogs.com/wiki/AboutDiscogs

"Discogs on käyttäjien kasaama tietokanta, joka sisältää tietoja artisteista, levy-yhtiöistä ja näiden julkaisuista. Discogs kasvaa jatkuvasti käyttäjien lähettäessä tietoja kantaan."

Tärkeimmät valintaperusteeni olivat lähinnä oma mielenkiinto sekä hyötynäkökohta. Olen ollut jo pitkään Discogsin rekisteröitymätön käyttäjä, ja tarkoitus on ollut rekisteröityä käyttäjäksi jo pitkään. Tämän kurssin harjoitustyö tarjosi siis mitä mainioimman tekosyyn kirjoittaa ne rekisteröitymiskaavakkeen pari riviä ja painaa lähetä-nappulaa. Ja siinähän tuo tuli tehtyä tätä merkintää kirjoitellessa, eli uusien käyttäjien mukaantulo on todella helppoa.

Sivuston selaaminen ei vaadi rekisteröitymistä, mutta uusien julkaisujen tietojen lähettäminen tietokantaan, ja jo olemassaolevien merkintöjen tarkentaminen omilla kommenteilla on mahdollista ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille. Periaatteessa kuka tahansa voi rekisteröityä Discogsin käyttäjäksi.

Discogsin jäsenten yhteinen päämäärä, tai pikemminkin syy palvelun käyttämiseen, lienee tiedonhankinta ja -välitys. Musiikkia maailmassa riittää, mutta nykypäivänä varsinkin marginaalijulkaisut, sekä levyt joiden painos on loppunut, jäävät vaille huomiota soittolistoja käyttävän massamedian puristuksessa. Discogs tarjoaa mahdollisuuden löytää sekä uutta ja vanhaa mieleistään musiikkia, ja se toimii yhteydenottokanavana musiikinharrastajien välillä. Käyttäjille on tarjolla mm. keskustelufoorumi, mahdollisuus oman levykokoelman luettelointiin, sekä "Wantlist"-toiminto, jollä käyttäjät voivat listata haluamiaan julkaisuja. Muut käyttäjät voivat Wantlistia selatessaan havaita omistavansa jonkun näistä julkaisuista ja ehdottaa kaupankäyntiä. Kaupankäynti tapahtuu kuitenkin Discogsin ulkopuolella, koska kyseessä ei ole varsinainen levykauppa.

Yhteisön toiminta perustuu jäsenten vapaaehtoisuuteen, mikä ainakin tähän mennessä on toiminut mielestäni melko hyvin ottaen huomioon tämänhetkisen käyttäjämäärän, tietokantaan tehtyjen merkintöjen määrän sekä palvelun kohtuullisen helppokäyttöisyyden sen suuresta käyttäjämäärästä ja tietomäärästä huolimatta.

Sivustolla on olemassa normaalin netiketin lisäksi selkeät käyttäjä- ja palvelusäännöt, jotka löytyvät osoitteesta
http://help.discogs.com/wiki/TermsOfService

Tietojen lisääminen ja muokkaaminen tapahtuu tarkoin määriteltyjen sääntöjen mukaisesti, ne löytyvät osoitteista
http://help.discogs.com/wiki/SubmissionGuidelines
http://help.discogs.com/wiki/SubmissionGuidelinesUpdatingLabel
http://help.discogs.com/wiki/SubmissionGuidelinesUpdatingArtist
http://help.discogs.com/wiki/AddCommentForm
http://help.discogs.com/wiki/SubmissionGuidelinesGeneralRules

Esimerkkeinä säännöistä mainittakoon:
-julkaisuja voidaan lisätä tietokantaan vasta niiden julkaisupäivänä, periaatteessa merkinnän tekijällä täytyy olla pääsy fyysiseen kopioon julkaisusta
-moderaattorit ja/tai editoijat (l. palvelun tietoylläpito) käyvät läpi kaikki käyttäjien lähettämät merkinnät, tarkistavat niiden oikeellisuuden ja joko hyväksyvät tai hylkäävät ne